onsdag 9 september 2009

Pannkaksmunkar

Igår åt vi pannkaksmunkar hemma på Adrians backe. En liten annorlunda variant av pannkakor/plättar. En favvorätt som vi adopterade av Sofia när hon jobbade med mig i Falun.
Smeten är lite speciell (recept i slutet) med vaniljsocker och bakpulver. "Munkarna" blir som ihåliga golfbollar som man fyller med sylt och grädde. MUMS!!!

Det första man måste ha är ett "Munkjärn". En liten stekpanna med golfbollsstora hål.
Sedan fyller man hålen med smet nästan till kanten.

När smeten gräddats i botten tar man en gaffel och vänder upp "skålen" så att den står på högkant och ny smet rinner till botten.

Sedan är det dags för ny vändning.
Och en till...
Tills man får sin lilla pannkaksmunk att fylla.

Receptet är:

5-6 dl Mjöl
1 msk Vaniljsocker
2 tsk Bakpulver
1 tsk Salt
7 dl Mjölk
5 Ägg
100 gr Smör

Blanda torrvarorna i en stor bunke. Häll sedan på mjölken medan du vispar kraftigt. I med äggen och smöret. Smöret smältes med fördel i munkpannan så går det inte åt så mycket smör till smörjning senare.

Munkpannan fanns att beställa från de vanliga gjutjärnspannetillverkarna.

5 kommentarer:

Tinnar och torn sa...

herregud va gott det såg ut...måste testas ju..hm ska googla på munkpanna nu. Kanske årets julklapp va?! Kramis P.

Maria sa...

Oj vad gott! Undrar om Alexandra går igång på det där. Det är ju hon som står för tillagandet av gottigottet här hemma:)

Ska visa henne....

P&K

Leena - By the sea i Tosteberga sa...

Jisses, vad gott det ser ut. Detta måste vi testa till helgen. Jag håller ju igen i veckorna numera, men på helgerna, då jävlar.

Luring sa...

Wow! Det ser ju alldeles ljuvligt gott ut. Var kan man få tag på ett sådant järn? Och vad heter det, pannkaksmunksjärn? :)

/Luring

Familjen Eriksson sa...

Hej Luring!

Vi handlade vårt hos en Järnia-handlare. Munkjärn är namnet.

Mvh
Maria